Yerli otomobil konusunda bu köşede sayısız yazılar yazdım. Adeta yılan hikayesine dönen Yerli otomobil konusunda çok önemli bir gelişme yaşandı ve Yerli Otomobili yapacak 5 babayiğit bulundu, imzalar atılarak start verildi. Yerli otomobil Türk markasının üretileceği iller üzerinde bile tartışma başladı. Yerli otomobilin Kocaeli, Sakarya ve Bursa illerinden birinden yapılacağına karar bile verildi. Sevindirici, çok güzel ve çok önemli bir karar. İnşallah, hayaller gerçek olur. İnşallah, Yerli otomobile binerek Anadolu yollarında Devri Alem yapmak nasip olur.

YERLİ MALI, YURDUN MALI

Yerli otomobil tartışmalarının hararetle devam ettiği günler. Dönemin Bilim, Teknoloji ve Sanayi bakanı sayın Fikri Işık’ın Gebze basın toplantısında 2015 yılında Yerli Otomobilin Ağustos ayında modellerinin çıkacağı günler oldukça heyecanlanmış, bu köşede konuyla ilgili ayrıntılı yazılar yazmış, yerli otomobille ilgili de TÜBİTAK’ın çalışmalarıyla ilgili Bakan Sayın Fikri Işık’tan bilgiler alıp, belgesel hale getirmiştik.
Fikri Işık yaptığımız söyleşinin üzerinden aylar geçmesine rağmen bir türlü sonuç Alınamamış, Yerli otomobil hep hayal olmuştu. Sayın Fikri Işık’ın yerli otomobil ile ilgili güzel bir söyleşi yapmıştık.
Sayın Işık ile yaptığımız bu söyleşiler üzerinden yıllar geçti. TÜBİTAK bu noktada sınıfta kaldı, Kocaeli Milletvekili sayın Tahsin Tarhan’ın TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesiyle onlarca Milyon Euro boşa gitti. Keşke TÜBİTAK, bir model çıkarıp, bu paranın hakkını verip, bizlerde yerli malı yurdun malı, her Türk TÜBİTAK’ın geliştirdiği Yerli otomobili kullanmalı sloganını burada atabilseydik. Ama olmadı… Gerçekleşmedi…

İLK YERLİ OTOMOBİLİ DEVRİM VE ANADOLU

Bugün tartışılan yerli Otomobil hikayesinin mazisi çok daha eskilere dayanmakta. 1960 darbesinin karanlık günleri. İhtilal yapan kadro, Yerli otomobil çıkarmakta kararlı. Merhum Erbakan genç bir Mühendis. Devrim adında ilk yerli otomobil Darbe Lideri cemal Gürsel’in önünde görücüye çıkıyor. Ama ne olduysa oluyor, gizli bir el çok önemli bu çalışmayı baltalıyor, Yerli otomobile benzin konulmadığı için araç gitmeyince darbe lideri Gürsel kızıyor, yerli otomobil rafa kalkıyor. Aslında gözüken bu. Ancak, arkada emperyalist güçler, Türkiye’yi sömürmek isteyen çevreler, Türk insanına yıllarca araç kuyruğunda önceden parasını alıp, bekleten rant çevreleri böyle bir otomobilin yapılmasını engelliyorlardı.
Yine Türkiye’nin ikinci yerli otomobili olan Koç Holding’in ürettiği Anadollar ise farklı bir saboteye uğruyor, Fiber’den yapılan Anadolu otomobillerinin kaportasına tuz dökülüp, keçiye yalatılarak olarak, fotoğraflarını gazetelerde boy boy sergileyip, Anadolu Marka otomobilleri keçiler yiyor şeklinde yapılan haberler ve yerlim otomobile vurulan rant çevrelerinin darbesi çoktan unutuluverdi. Aslında bu konuları enine boyuna tartışmalı, Yerli otomobilde yaşanan yol kazaları engellemeler, teker teker ortaya çıkartılmalıdır. Özellikle TÜBİTAK’ın onlarca Milyon Euro harcanmasına rağmen, neden bir Yerli, otomobil markası patenti alamadığı ciddi şekilde irdelenip, kamuoyu ile paylaşılmalı ve bu otomobili engelleyen zihniyet ve çevreler kamuoyuna açıklanıp, hesap sorulmalıdır. Eğer bu hesap sorulmazsa Yerli otomobil yapmak üzere ortaya çıkan 5 Babayiğidin çalışmaları da boşa gidebilir. Heveslerimiz kursağımızda kalabilir. Geçmiş tarihle yüzleşmeliyiz, tarihten ders ve ibret almalıyız.

YERLİ OTOMOBİL NEREDE ÜRETİLECEK?

Yerli otomobilin Türkiye’nin ilk Otomotiv sanayinin kurulduğu Gebze Bölgesi’nde üretilmesini arzu ediyorum. 1959 yılında Türkiye’nin ilk otomotiv imalar firması olan Devlet Kuruluşu kısa adı TOE olan Türkiye otomotiv Endüstrisi Gebze Çayırova Hünkar Çayırı’nda faaliyete geçmiş, 1980’li yıllarda haksız grevler ve oldu bitlilerle TOE kapanmış, arazisi haraç mezat satılmış, halen bu arazi üzerinde büyük söylentiler ve iddialar gündemde ki yerini koruyor. Türk Otomotiv Endüstrisi’nin kurulduğu Gebze Bölgesi’nde çok geniş alanda Yerli otomobil üretmekte kararlı, Kıraça Holding, Turkcell, Zorlu Holding, BMC; Anadolu Grubu’na TAYSAD yakınlarında çok geniş bir yer tahsis edilerek, başta TÜBİTAK’da ki bugüne kadar yapılan Ar-Ge çalışmalarından da yararlanılarak yerli otomobilin ilk modeli Fatih adıyla piyasaya çıkarılmalı. 2021’de gezmeye başlayıp, 2023’de dünya markası olduğunu tescillemeliyiz.
Sonuç olarak Yerli otomobillerle ilgili tartışmalar, sürekli gündemde ki yerini koruyor. İlk yerli otomobilin piyasaya çıktığı 1961 yılında 1 yaşındaydım. Şimdi 57 yaşındayız. İnşallah 61 yaşına girdiğimizde Yerli otomobille Anadolu yollarında gezip belgesel çekmek nasip olur.

(Kaynak. http://www.gebzegazetesi.com/babayigitler-turk-otomobilini-yapabilecek-mi-makale,2050.html)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir